B som i bebis

26 Aug

”Innan du ens börjar fundera, så ja, jag är gravid!” Handen som accentuerar kulan, leendet som är så stort att det lyser upp hela tunnelbaneuppgången. Jag kastar mig om halsen på henne och vi kramas länge, länge. Några minuter senare forsar mina tårar när jag inser fullt ut vad det är som är på väg att hända.

B och jag blev vänner vår första termin i Uppsala. Vi var de där duktiga men oerfarna flickorna, vana vid att vara bäst i klassen och helt oförberedda på cynismen och tävlandet på universitetet. De lite mer luttrade i klassen kallade oss visst Piff och Puff, fick vi höra några år senare.

Vi hade varsin pojkvän kvar i hemstäderna, som vi åkte till för att hålla liv i tonårskärlekarna. Det gick såklart inte vägen, för någon av oss. Men medan jag efter bara några år träffade han som skulle bli Esmes pappa, fortsatte B sitt sökande på flera plan. Hon övergav Uppsala för Göteborg, Göteborg för Gävle, Gävle för världen. Bodde i Latinamerika till och från, träffade killar, träffade tjejer och levde i celibat. Ibland var hon vegetarian, ibland åt hon upp mina inlagda kräftstjärtar i smyg. Vi träffades allt mer sporadiskt, men visste ändå alltid var vi hade varandra.

Så kom den där vinterkvällen när hon ringde mig och grät. Jag satt på köksgolvet vid gasugnen och vaktade något som aldrig ville bli färdiggräddat. Och hon hulkade och berättade och sen grät jag och så mitt i allt började vi väl skratta också.

”Jag menar, där gick jag hem till honom för att berätta att jag väntade barn. Och innan jag hunnit säga något sa han att han ville göra slut. Jaha sa jag, men nu är det så att vi ska ha barn, och sen gick jag hem.” Och sen började hon staka sig. För några veckor senare blev det klart att det inte skulle bli något barn, och killen som inte längre skulle bli pappa var förstås till inget stöd alls. Men B sörjde, hon sörjde så telefonlinjen mellan oss skvalpade.

Åren gick och drömprins efter drömprins visade sig vara tomt kvackande grodor. Sista gången jag träffade B satt vi på Centralen och hon såg eftertänksam ut, som om hon var osäker på om jag skulle förstå vad det var hon ville säga. Sen berättade hon i alla fall, sa att hon funderat länge, och tänkt sig att åka till Köpenhamn. För att se om hon inte kunde bli mamma på egen hand.

Jag tror att jag grät då också, för att jag var så glad över att hon närmat sig ett alternativ som man sällan kommer fram till lättviktigt.

Så tanken på att hon kanske hade gjort allvar av sin plan fanns väl någonstans i bakhuvudet, när jag igår gick för att möta henne vid tunnelbanan. Men det var ändå en sån otrolig överraskning när hon stolt visade vad som nu är på gång.

Det är så spännande, så häftigt, så stort. Den lilla bebisen som får B till mamma, får nämligen i henne mer livserfarenhet och mod än många barn med två föräldrar ens är i närheten av att uppleva. Det kommer att bli inget mindre än fantastiskt. Tufft, säkert kämpigt, och mellan varven rakt av skitjobbigt. Men ändå. Så alldeles, alldeles fantastiskt.

Annonser

7 svar to “B som i bebis”

 1. Moa 27 augusti, 2012 den 18:52 #

  Så himla himla fint!! Grattis B! Jag bli också alldeles tårögd….

 2. Katarina 27 augusti, 2012 den 20:19 #

  Vilken vacker text. Jag blir alltid så rörd när jag påminns om att vi lever i ett land där alternativt familjebildande är möjligt. Det är fantastiskt! Hoppas det går bra för din vän.

 3. E 27 augusti, 2012 den 22:16 #

  Vackert. Igen.

 4. Samtal med Gud 28 augusti, 2012 den 08:04 #

  Allt har en mening och så länge det finns kärlek spelar det ingen roll om man är en eller två när en blir två eller två blir tre. Kram

 5. Esmes mamma 29 augusti, 2012 den 21:42 #

  Tack ni!

  Jag tycker också att det är fantastiskt att möjligheten att bli mamma på egen hand finns inom räckhåll, även om den svenska lagstiftningen på området släpar efter.

 6. Alexandra 2 september, 2012 den 09:12 #

  Vilken fin text! Jag känner ingen av er men hälsa grattis från mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: