Copycats say meow

3 Okt

I måndags började svenska Project Runway. Det enda jag kunde tänka på var att jaha, nu spelar Sofi Fahrman Heidi Klum, Rossana Mariano är som Nina Garcia och Marcel Marongiu ska efterlikna Michael Kors. Det fanns till och med en herre som skulle gestalta Tim Gunn.

För det är det som är problemet: det finns en förlaga, som samtliga inblandade känner till och påverkas av. Kruxet är bara att svensk tv och svensk grundmentalitet är något annat än amerikansk tv och amerikansk grundmentalitet. Vi kan visst göra väldigt underhållande dokusåpor, men då byggger de på inhemska idéer. Det måste tas höjd för det taffliga, stammande och mindre välregisserade i själva produktionen – allra bäst blir det om formatet faktiskt utgår från just dessa genomsvenska kvaliteter (tänk Bonde söker fru, som ett självklart exempel).

Det som är synd i fallet Project Runway är att själva konceptet ju är smått genialiskt. Det är utan tvivel underhållande att se begåvade designers svettas häcken av sig för att skapa en catwalkduglig klänning av hundra näsdukar på ett dygn, eller vad det nu må vara. Men det funkar inte om en tydlig känsla av fusk och fejk lägger sig som ett filter mellan tittaren och showen.

Så varför göra en karbonkopia av originalet, i stället för att anpassa formatet till de svenska förutsättningarna? Kasta in en kvinnlig mentor i stället för Tim Gunn-kopian! Klä inte upp Sofi Fahrman som den supermodell hon ändå aldrig har varit!

Låt helt enkelt bli att gå i fällan av att härma originalet, och gör något eget av det hela i stället. Då kunde det bli bra på riktigt: en svensk version på egna, stolta designspiror.

Annonser

2 svar to “Copycats say meow”

  1. Hanna 3 oktober, 2012 den 22:59 #

    På pricken!

  2. Gunnel 4 oktober, 2012 den 20:26 #

    Precis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: