Dag 2: 10 favoritfilmer

23 Okt

Okej, det är nu jag får ta ett djupt andetag och bortse från att jag är gift med en filmvetare, ingift familj med en filmkritiker, kollega med en manusförfattare och allmänt omgiven av människor som kan det här med film. Dessutom är det ju ett faktum att jag är mer nernördad i tv-serier än långfilmer. Men här kommer min topplista utan inbördes rangordning, såsom den ser ut just idag:

A Room With a View. Detta urromantiska kostymdrama har i mångt och mycket format mina förväntningar på män och kärlek. Jag var nog i mellanstadieåldern när jag först bevittnade den otyglade, ofrånkomliga passionen på de italienska fälten och sedan dess har en del av mig trott att det är sådär det ska gå till. Mannen med stort M ska liksom se mig och därifrån ska vägen vara utstakad. (Sen att det i verkligheten har varit jag som har varit den aktiva och seende, som har valt ut och agerat, motsäger inte att en viss primitiv längtan efter en mer passiv kvinnoroll finns inpräntad även i mig.)

Fucking Åmål. För att det är ungefär såhär en uppväxt för en på något sätt avvikande i mindre ort kan kännas och se ut. Frånsett det lesbiska temat var jag nog ganska mycket som både Elin och Agnes under mina kämpigaste tonår. Både ensam och utåtagerande, ibland populär och ibland utstött. Lite av varje och inte riktigt hemma någonstans.

The GraduateDet här är också en film som följt mig från tonåren och uppåt, faktiskt mycket tack vare TV3 som hade den som stående eftermiddagsinslag på helgerna under ganska många år. Dustin Hoffman är underbart nervöstafflig, Anne Bancroft förtjusande sexig och manipulativ, och så är ju alltihopa så vansinnigt 60-talssnyggt att hälften vore nog.

Darling. Jag studsar ofta till när utsocknes vänner och bekanta beskriver Stockholm som en kall och cynisk stad. Men jag kan ju både förstå och skratta åt vad de menar, när jag ser Johan Klings fina filmdebut. Det bästa med den är nog hur den fångar både det ytliga och det djupt mänskliga som ryms i huvudstaden – som jag litegrann ser som den verkliga huvudpersonen i filmen, faktiskt viktigare än både Eva och Bernhard.

Eternal Sunshine of the Spotless MindKlurigt uppbyggda filmer riskerar ofta att tappa lite i själ och hjärta, det blir liksom ett trixande och fixande med att få ihop alla bitar som kan överskugga berättelsen. Så är inte fallet med denna underbart krassa historia om det ekorrhjul som kärleken kan hamna i när nyförälskelsen övergått till vardag: tvärtom förstärker tids- och perspektivhoppen på ett vackert sätt helheten och det som skulle kunna beskrivas som filmens budskap om att dåliga erfarenheter är bättre än inga erfarenheter alls.

Jackie Brown. Tarantino känns kanske lite daterad för oss som växte upp mitt i den hetaste hypen på 90-talet, men Jackie Brown håller fortfarande utmärkt. Pam Grier är så grym som urstark 40-plus-kvinna som tar saken i egna händer och så finns det ett vemod mitt i allt det snitsiga som berör mig. Dessutom blir jag på riktigt lite knäsvag av den spirande romansen mellan två fårade och luttrade människor mitt i äventyret.

Rear Window. Alltså jag har en kärlekshistoria med Hitchcock sen barnsben, har nog i princip betat av nästan hela hans produktion och är till och med svag för överspända vandringar i Freud-land av typen Marnie. Jag vet att Vertigo alltid anses vara den främsta, men jag rankar Rear Window högst. För att den är så mysig och ryslig på en och samma gång, för att Grace Kelly är en sån odödlig stilikon och för att den tryckande hettan och känslan av instängdhet bara ökar och ökar tills man kommer på sig själv med att kallsvettas värre än James Stewart i sin rullstol.

Deliverance. Det här är den klart obehagligaste film jag någonsin har sett. Men den har fastnat hos mig i sin egenskap av otäckt skickligt uppbyggd färd från trevlig helgutflykt till rena helvetesupplevelsen. Säkert finns det dom som inte mår fullt så illa som jag av övergreppet i skogsdungen, men jag har verkligen haft återkommande mardrömmar om framför allt den scenen. En film som ses på egen risk, med andra ord.

Annie Hall. Woody Allen har ju sprutat ur sig hur mycket bra som helst. Även när han är lite halvkass är han bättre än de flesta. Jag väljer Annie Hall för att den nog sammanfattar den alliensiska världen allra bäst. Neurotiskt, smart, roligt och hjärtligt. Och med snygga kläder.

The Squid and the WhaleDet är roligt. Det gör ganska ont. Det är lite hemskt. Och jättevackert. Den här familjeskildringen blir faktiskt bara jobbigare att se ju fler gånger man har betat av den, men ibland ska det vara lite plågsamt att bli underhållen. Min favoritsekvens är när den tioårige sonen blir kvarglömd hemma och roar sig i sin ensamhet med att dricka öl, onanera och rota bland mammans underkläder. Det är inte så jävla gulligt det här med att vara barn alla gånger (kanske egentligen ganska sällan, när man tänker efter) och det tycker jag att Noah Baumbach skildrar både lyhört, hudlöst och ömsint.

Annonser

5 svar to “Dag 2: 10 favoritfilmer”

 1. Clara 23 oktober, 2012 den 11:19 #

  Fin lista! Vill bara poängtera att när jag sökte till DI med analys av en favorit-filmscen valde jag en scen ur Dirty Dancing! Djupt va? (Gick vidare till sista provet).

  • Esmes mamma 23 oktober, 2012 den 12:33 #

   Vilken scen, vilken scen, berätta?

   • Clara 24 oktober, 2012 den 15:41 #

    Den med pappan och Baby när hon säger ” I lied to you daddy, but you lied to me too”

    • Esmes mamma 24 oktober, 2012 den 15:43 #

     Det är ju en analys man hade velat ta del av. Du har inte lust att sammanfatta?

     • Clara 25 oktober, 2012 den 12:39 #

      Jag minns inte, det var för länge sedan tyvärr. Får se om den och re-analysera den igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: