Dag 6: Spola fram bandet lite

30 Okt

Att lista favoriträtter, -drycker och -snacks inspirerar inte mig. Så nu hoppar vi raskt fram till: 10 favoritböcker som har påverkat mig, utan inbördes ordning.

Lolita av Vladimir Nabokov
Det här är nog ändå min etta. Jag har läst den många gånger, kommer sannolikt att läsa den många gånger till. Det är min ta-med-mig-till-en-öde-ö-bok. För att det är vacker, grym, underbart välskriven och fascinerande. Och killen hade inte ens engelska som modersmål!

Tom Ripley-serien av Patricia Highsmith
Ja det är ju fem böcker och inte en. Men de är grymma var och en för sig, och fantastiska som helhet. Bästa höstläsningen, bästa drömma sig bort i ett mondänt Europa-läsningen.

Den hemliga historien av Donna Tartt
Att jag läste den just när jag själv börjat på universitetet för en herrans massa år sedan gjorde nog inte upplevelsen sämre. Men den är fortfarande mysig, ryslig och mondän lite i samma anda som Patricia Highsmith.

Och solen har sin gång  av Ernest Hemingway
Men alltså stämningen, mina vänner. Och inte ett överflödigt ord.

Stalins kossor av Sofi Oksanen
Egentligen vet jag inte om Stalins kossor är bättre som text än Utrensning, men jag tror att jag har närmare till ämnet. Uppväxten mellan två länder, två språk. Det här med att vara ung och skör kvinna. Ätstörningar (som jag i och för sig aldrig egentligen på allvar haft, men ändå snuddat vid) och olycklig kärlek. Jo, jag väljer kossorna.

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij
Blir många mord i min lista, men det här är nog den som är febrigast och mest ångestframkallande skildrad. Och det är inte alls så svårt att hålla reda på alla ryska förnamn, efternamn och smeknamn som det påstås. Läs, läs, läs, om du inte redan har gjort!

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
Genialiskt på ren svenska.

Spionen som kom in från kylan av John le Carré
Man vill ju så gärna att det ska gå bra för spionen, man liksom håller tummar och tår tills de vitnar. Fast man ändå fattar att nä, det går nog åt helvete den här gången också. 1960-talsklassiker. Ursnygg, kylig, skitspännande.

Pilotens hustru av Anita Shreve
Det kan vara så att endast Oprah och jag anser att det här är god litteratur. Men helt säkert är det i alla fall välskrivet och underhållande, inledningen ganska mycket som en kraftfull spark i magen. Fortsättningen kanske inte helt realistisk, men så är det här inte heller en lista över världens bästa facklitteratur.

Mig äger ingen av Åsa Linderborg
Förmodligen den bästa barndomsskildring jag läst. Det där smärtsamma i att älska sina ofullkomliga förlädrar. Fint också med Västerås som fond för alltihopat, eftersom jag delvis är uppvuxen där.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: