Top of the Lake

11 Jul

Tui Mitcham är tolv år gammal och gravid i femte månaden när hon försvinner spårlöst ut i den Nya Zeeländska urskogen. Det är upptakten till min senaste tv-förälskelse, Jane Campions miniserie Top of the Lake.

Det är så tonsäkert och renodlat att allt som skulle kunna tippa över till det fåniga och klyschiga (Holly Hunters med-öppna-ögon-sovande sektledarhippie, den österrikiske pedofilen med barnkammarkällaren, den kvinnliga polisen som blir som besatt av att hitta Tui och som, minsann, själv i ungdomen varit utsatt för sexuella övergrepp) fungerar även när logiken säger att det inte borde det. Jag liksom bara älskar den här serien och vill hela tiden veta mer om de konstiga invånarna i den mardrömslika hålan vid det vidunderliga vattnet.

4bef9107004d68e18745d6ed94390972Lite är det även som en köttigare kusin till franska Les Revenants, fast utan det stundtals störande övernaturliga. I Top of the Lake är naturen också i och för sig överjordiskt vacker och sagolik, men människornas inneboende ondska och djävulskap räcker alldeles tillräckligt för att skrämma och förvilla. Det behövs liksom inga gengångare när hälften av de levande är så knäppa som de är.

Såklart finns också ett tydligt släktskap med Twin Peaks, the mother of all weirdness. Men Jane Campion har sitt eget självklara universum och det som lånas från David Lynch, det lånas med finess.

Så är tyvärr inte fallet med en annan Twin Peaks-ättling, det danska Brottet, som hyllats till höger och vänster och även gjorts i en amerikansk version. Jag har bara sett de första två-tre avsnitten men tror inte att det blir mer för mig, bland annat för att det ogenerade kopierandet från Twin Peaks retar för mycket. Vill jag bli berörd av hur en kvinna via telefon får besked om att hennes enda dotter har hittats mördad, så går jag liksom hellre till ursprungskällan. Scenen där Laura Palmers mamma bryter ihop i köket är ju på alla sätt hemsk och genialisk: det finns ingen dansk i världen som kan yla för att överrösta smärtan i det.

images

Annonser

2 svar to “Top of the Lake”

  1. Esmes mamma 12 juli, 2013 den 13:40 #

    Tilläggas bör att slutet inte var lika briljant som början. Men ändå bra.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vi drar på resa | erdoderdo - 11 juli, 2013

    […] HUR sugen blir man inte på den här serien? Esmes mamma i sitt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: