Älskade hen.

30 Jan

Vi har varit på ultraljudsundersökning och tittat till miraklet i magen. Allt såg bra ut, vilket gjorde mig tårögd av tacksamhet. Inte så mycket för att jag oroat mig så väldigt, utan mer för att man faktiskt aldrig kan veta säkert. Det har jag fått många påminnelser om på sistone.

Omgivningen verkar dock tänka mindre på de medicinska bitarna och mer på möjligheten att få reda på vilket kön det väntade barnet har. Besvikelsen är rätt påtaglig när jag berättar att nej, det ville vi inte veta. Ibland märker jag att det till och med provocerar en smula, som om man skulle tro att man är lite förmer för att man avstår från möjlig kunskap.

Någon jag pratade med menade att hon minsann både kollat kön och officiellt namngett bebisen i magen vid den här tiden i sin graviditet, för att det skulle vara lättare för hennes äldre barn att knyta an till syskonet. För en sekund övervägde jag möjligheten att jag alltså för Esmes skull borde ha gjort detsamma – trots att det går tvärt emot vad jag själv vill i frågan. Samtidigt har jag en treåring som pratar om sitt syskon varje dag, pussar på magen och funderar över hur hon ska ta hand om honom eller henne när det väl är dags. Så åtminstone i vårt fall verkar vårt barn ha lika lite problem med anknytningen som vi själva tycker oss ha – trots att vi inte vet om det är en pojke eller flicka.

Min gullunge i magen blir helt enkelt varken mer eller mindre verklig för att jag inte vet vad hen har mellan benen. Det finns ju en ocean av andra saker jag inte heller känner till om denna familjemedlem under utveckling. Samtidigt finns det tusen och en saker jag fortfarande kan hoppas och önska. Fältet är så att säga vidöppet för mina fantasier och föreställningar, och det är så jag vill ha det.

För mig är det halva grejen att inte veta så mycket. Att många (de flesta?) väljer annorlunda är såklart inget problem. Men jag betraktar det som en ynnest att under de här ändå ganska korta månaderna, när älsklingen lever helt skyddad från omvärlden i min kropp, låta barnet på alla sätt vara sitt eget väsen utan några som helst etiketter. Ett litet mysterium för mig och andra att så småningom få lära känna.

Sen väntar ju ändå en livstid av att vara flicka eller pojke, kvinna eller man. Att definieras av sitt kön, av sitt utseende, av sitt sätt att prata och föra sig – av allt det där som omgivningen blixtsnabbt läser av och kategoriserar av den enkla anledningen att det är människans natur att göra just så.

Det finns en tid för allt, tids nog är vi tveklöst där ändå.

Annonser

4 svar to “Älskade hen.”

 1. Lina 31 januari, 2014 den 16:38 #

  Vi bestämde oss i sista sekunden för att ta reda på könet, där och då på ultraljudet. Vet inte riktigt varför men det kändes bra. Det känns som att E har lättare att förstå allting när vi kan kalla bebisen för lillebror, istället för bara bebisen. Såklart hade vi kunnat hitta på ett namn som var lättare för henne att relatera till, men det känns ändå som att det blev bra så här. Hon vill i alla fall att lillebror ska heta Ellen, mycket bestämd på den punkten 🙂 Så det där med kön är verkligen inte viktigt ändå!

  Att vi ska få en lillebror har verkligen dragit igång tankeverksamheten om genus för mig igen, vissa dagar känner jag mig alldeles uppgiven över hur vi ska göra för att uppfostra honom till en respektfull och snäll man! Men nästa dag inser jag att det bara är att fortsätta som vi gjort med E, att bara vara vi.

  • Esmes mamma 31 januari, 2014 den 20:32 #

   Jag tror säkert ni lyckas alldeles utmärkt med att uppfostra lillebror Ellen! Det verkar ju som att ni är respektfulla och snälla människor själva, så det finns alla förutsättningar att era barn blir det också – oavsett kön.

 2. Kristina 1 februari, 2014 den 09:49 #

  Vilken härlig känsla det där med att vänta på någon, ett helt nytt litet liv! Får man fråga när hen är tänkt att anlända? Kram K

  • Esmes mamma 1 februari, 2014 den 13:16 #

   Ja det är ju obeskrivligt fint, att få bära ett barn. Denna gullunge blir sannolikt en hemkär och känslig kräfta, om man får tro stjärnorna. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: